De "Keywords"
Metatag (Sleutelwoord of trefwoord) wordt al 10 jaar niet meer gebruikt. Maar
voor jezelf blijft het noodzakelijk om een prioritering van zoektermen te maken
en daarmee de content van jouw eigen website voortdurend te checken: is mijn
boodschap wel precies dat wat ik vertellen wil?
Ons advies is daarom nog steeds om de SEO
te beginnen met het opstellen van een lijst van maximaal 20 Trefwoorden, die je
vervolgens in volgorde van belangrijkheid zet: dat is het uitgangspunt voor
verdere optimalisatie.
Bij het kiezen van zoektermen gaat het er om dat je zo veel mogelijk aansluiting vindt bij de termen die jouw doelgroep (klanten, bezoekers) zullen gaan gebruiken om hun informatie te vinden, om joú te gaan vinden. Als je bijvoorbeeld een winkel hebt in bruidsmode kan bruidsmode een zoekterm zijn, maar ook trouwjurk of trouwjapon. Gebruik je algemene terminologie of een specifiek jargon?
Het is raadzaam om met anderen eens te brainstormen over de zoektermen die in joúw branche van belang zijn. Maak een lijstje, kijk er nog een paar keer naar, vul het waar nodig aan.
Bij het gebruik van zoekmachines voer je zoektermen of trefwoorden in die zo veel mogelijk overeenkomen met hetgeen je wilt vinden. Als je informatie zoekt over kleiduifschieten in Google, en je beperkt de zoekopdracht tot Nederlandse pagina's, komt Google met minder dan 200 resultaten. Zoek je echter met de zoekterm "restaurant" dan krijg je niet alleen hits in het Nederlandse taalgebied, maar ook in het Engels, Frans en tal van andere talen. Google komt dan met maar liefst ruim 4 miljoen hits. Zo zal je altijd moeten proberen om met het juiste gebruik van zoektermen een zo gericht mogelijke respons te krijgen.
Probeer uiteindelijk te komen tot een selectie van trefwoorden die dekkend zijn voor jouw activiteiten in jouw branche, maar die liefst ook onderscheidend zijn ten opzichte van jouw branchegenoten en concurrenten. Met die woorden in gedachten kan je ook de content van jouw website specifiek en onderscheidend maken.
Je lijstje met 20 trefwoorden is voor intern gebruik: ze zijn niet leidend maar begeleidend voor jouw eigen inzichten en strategie. Want als je de trefwoorden juist gekozen hebt, zullen ze ook prominent in jouw teksten terugkomen. Daarin richt je je primair op jouw bezoekers/klanten. Want ook zoekmachines als Google negeren de metatag Keywords en kijken bij het indexeren vooral naar de content.
Als je de keywords op deze manier gebruikt om jouw teksten te schrijven, is het ook logisch dat de trefwoorden met een zekere regelmaat terug zullen komen in de tekst, de headings en de titel van jouw pagina.
Wordt jouw website momenteel al gevonden door Google en geïndexeerd? Doe de check door in Google site: in te typen, gevolgd door jouw domeinnaam:
site:voorbeeld.nl
Specifieke zoektermen kun je bekijken door deze vóór site te typen, bijvoorbeeld:
seo site:voorbeeld.nl
Meer inzicht krijg je door in te loggen op de Google Search Console. Binnen jouw Google account krijg je daarmee veel meer gegevens over het zoekgedrag rond jouw website.