Er is becijferd dat er meer dan 1 miljard websites op internet beschikbaar zijn. Het zal duidelijk zijn dat zonder een gericht zoekproces de kans klein is dat de gewenste informatie gevonden wordt. Zoekmachines voorzien hierin door aan de hand van de door jou opgegeven zoektermen een overzicht te geven van pagina's met relevante informatie. Om over deze informatie te beschikken doorzoeken de zoekmachines met hun zoekrobotten continu het internet en rubriceren zij de gevonden informatie. Je dient er dus altijd voor te zorgen dat de zoekmachines de inhoud van jouw website kúnnen lezen en kúnnen rubriceren. Wordt jouw huidige website door Google geïndexeerd?
Er zijn veel zoekmachines maar Google is verreweg de grootste. Bing (van Microsoft) is best-of-the-rest, met een marktaandeel van rond de 4%. Google heeft een marktaandeel van rond de 95% en op mobiele devices (smartphone en tablet) zelfs rond de 98%! Google zit standaard op Android apparaten geïnstalleerd en dat verklaart mede het succes.
Elke zoekmachine houdt andere criteria aan t.a.v de indexering en de ranking. In onze optimalisatie richten wij ons dan ook allereerst op Google, dat is in meerdere opzichten dé zoekmachine.
Er zijn bedrijven die je aanbieden om tegen betaling jouw website aan te melden bij zoekmachines. Je hoort het zo vaak dat je bijna zou denken dat het echt nodig was. Een zoekmachine vindt jouw website echt wel, als je er maar voor zorgt dat de website gevonden kán worden. Aanmelden hoeft niet, zoals je ook de waakhond niet wakker hoeft te maken als er ingebroken wordt.
Zoekmachines gebruiken Spiders (robots) om het internet af te zoeken naar content, waarbij ze gebruik maken van alle hyperlinks die ze tegen komen. Google maakt hierbij gebruik van Googlebot. Zo lezen en indexeren de zoekmachines de pagina's van jouw website. Zij lezen de tekst, maar kunnen grafische elementen (foto's en filmpjes), hoe mooi deze ook op de website staan, niet zien.
Sommige website zijn geheel onzichtbaar voor zoekmachines. Vooral oudere sites met verkeerd gebruik van frames kunnen voor zoekmachines onleesbaar zijn. Om een voorbeeld te geven: als de naam van je bedrijf op de website wordt weergegeven in een mooi logo, wordt dat door de zoekrobot niet gezien. Als de naam van je bedrijf niet op een andere manier kenbaar wordt gemaakt, kan de zoekmachine de inhoud van jouw site ook niet koppelen aan jouw bedrijfsnaam.
Om te zorgen dat jouw website door de zoekmachine gevonden en geïndexeerd wordt, dienen wij bij de bouw van uw website de werking van de zoekmachine nooit uit het oog te verliezen. Vaak wordt een website vervaardigd met alleen het eindresultaat in de browser voor ogen: hoe ziet de website er dadelijk uit op het scherm? Een heel andere vraag is: hoe ziet de zoekmachine mijn website? Met beide vragen voor ogen maken wij jouw website geschikt voor zowel de bezoeker als de zoekmachine.