De content van jouw website

Tekst

Fixeer je niet alleen op de techniek, maar bedenk dat de feitelijke inhoud van de website vooral bepalend is voor de indexering door zoekmachines. Gebruik je zoektermen als shortlist, om nog eens kritisch te kijken naar de aangeboden teksten op je website: heb je alles verteld wat je belangrijk vindt?

Verrijk de content zo veel mogelijk: kale tekst leest immers lastiger dan gestructureerde tekst met de juiste indeling. Vermijd dat het verhaal te lang wordt en er lange tekstblokken ontstaan. Gebruik de juiste headings om de tekst in alinea's onder te verdelen en geef de alinea's passende titels mee, zodat de lezer in één blik de pagina kan overzien: dat nodigt uit om verder te lezen.

Spelling en stijl

Het is een bekende valkuil: je bent lang en intensief met de teksten bezig, maar daardoor lees je niet meer objectief: je leest wat je denkt dat er staat en daardoor zie je fouten over het hoofd. Gebruik je een tekstverwerker? Gebruik dan ook de spellingchecker! Laat je teksten altijd nog eens door een of meerdere personen nalezen en sta open voor kritiek. Gebruik zo nodig een externe spellingchecker, zoals spelcheck.nl/tekstcontrole

Maak zinnen niet te lang, schrijf kort en bondig. Niet te veel bijzinnen, zet bijtijds een punt. Gebruik gewone spreektaal en alleen jargon als dat binnen de strekking van de webpagina valt. Zo blijven de teksten makkelijk leesbaar en houd je de aandacht van je bezoeker vast.

Afbeeldingen

Gebruik rechtenvrije foto's op jouw website. Maak ze zelf of laat ze door een fotograaf maken, dan heb je zelf alle rechten. Of haal je foto's van de een van de vele stock-sites die er op internet te vinden zijn. Optimaliseer jouw foto's voor het gebruik op de website. Zet ze dus online in het formaat wat voor jouw website nodig is. Groter maakt de afbeelding niet beter maar de website wel trager. En snelheid is ook van belang om jouw bezoekers niet onnodig te laten wachten. Comprimeer een afbeelding dus zo veel mogelijk voor je hem uploadt.

Optimaliseer ook de bestandsnaam en geef zo mogelijk een passende title-tag en alt-tag mee. Typemachine.jpg is ook voor een zoekmachine makkelijker te indexeren dan IMG0003.jpg

Voor fotobewerking is Photoshop al sinds jaren de standaard voor professionals, maar het gratis verkrijgbare Gimp biedt vrijwel dezelfde mogelijkheden. Heb je weinig of geen ervaring in fotobewerking en zoek je een snelle oplossing? Kijk dan eens naar de eenvoudige bewerkingssoftware op www.canva.com.