Hoe gebruik je Social Media in SEO?

Strikt genomen zijn Social Media geen instrument in de zoekmachineoptimalisatie van jouw website. Maar ze worden wel heel vaak genoemd in dit verband. Hoe zit dat nou?

Kijkt Google naar mijn Social Media?

Google kijkt bij het indexeren niet naar de Social Media waar je actief bent maar naar jouw website. Maar SEO heeft als doel om meer bezoekers naar jouw website te trekken en daar kan je ook prima jouw Social Media voor inzetten.

Om welke kanalen gaat het dan? Facebook, Twitter en Instagram zijn vanouds de top-3 en Pinterest is sterk in opkomst. Afhankelijk van de branche waarin je actief bent en jouw doelgroep hoort LinkedIn daar ook zeker bij.

Verbeter je vindbaarheid

Als je actief bent op Social Media en veel links plaatst naar (artikelen op) jouw website, zal dit meer bezoekers naar jouw website trekken. Je plaatst immers jouw website op verschillende sociale kanalen "in de etalage". Ook de zoekrobots komen deze links tegen en kunnen zo de content van jouw website directer indexeren.

Posts op Social Media kunnen makkelijk worden gedeeld en doorgestuurd. Afhankelijk van jouw situatie vergroot je zo het bereik van jouw website. Als je interessante informatie genereert kan deze zich als een olievlek verspreiden. Zo komt de relevante informatie op jouw website beschikbaar voor een groter publiek. Dat was immers ook de reden van de zoekmachine optimalisatie.